Małgorzata Policha - strona autorska
 
BIOLOGIA I EKOLOGIA
W ZESPOLE SZKÓŁ NR 1 IM. W. GRABSKIEGO W LUBLINIE
    Koło biologiczne
 

"Ucz się tak, jakbyś niczego jeszcze nie osiągnął, i lękaj się, byś nie stracił tego, co już osiągnąłeś"

Konfucjusz

"Kto nabytą wiedzę pielęgnuje, a nową bez ustanku zdobywa, ten może być nauczycielem innych"

Konfucjusz

 


Koło biologiczne

IZOLOWANIE DNA Z CEBULI
27 marca 2012 roku na zajęciach koła biologicznego izolowaliśmy DNA z komórek liści cebuli.
Specjalnie na te zajęcia, wszyscy członkowie koła zainteresowań przyszli na godzinę 7.00 rano - doświadczenie jest czasochłonne, a my musieliśmy skończyć eksperyment o godzinie 8.25. Doświadczenie pełne emocji - trzeba niezwykle precyzyjnie wykonywać wszystkie etapy, żeby w końcowym efekcie z radością dojrzeć wyłaniające się w probówce niteczki kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA)!!!

PRZEPIS ZACZERPNIĘTY ZE STRONY: SZKOŁA FESTIWALU NAUKI
Środki dydaktyczne:
jedna świeża cebula
10 ml nie skoncentrowanego płynu do mycia naczyń (2 łyżki stołowe)
4 g soli kuchennej (łyżeczka do herbaty)
90 ml wody (trochę mniej niż pół szklanki)
10 ml 95% alkoholu z zamrażalnika (wstawićdo zamrażalnika w plastikowym naczyniu na dzień przed eksperymentem)
filtr do kawy
nóż + deseczka do krojenia cebuli
pojemnik na ok. 350 ml na "zupę warzywną"
większy pojemnik pełniący rolę łaźni wodnej
mały mikser (ostrze tnące / rozdrabniające)
duży lejek
probówka do strącania DNA (np. kieliszek)
coś do wyciągnięcia DNA (np. patyczek szaszłykowy)
szczypta soli do zmiękczania mięsa

Instrukcja do ćwiczeń

1. Rozpuść całą sól kuchenną w wodzie.
2. Wlej r-r soli do naczynia z płynem do mycia naczyń i delikatnie wymieszaj (żeby się nie spienił).
3. Obierz cebulę i bardzo drobno pokrój w kostkę (im drobniej tym lepiej - kawałki o boku około 0,5 cm są świetne, ale z nieco większymi też działa).
4. Włóż pokrojone kawałki do pojemnika i zalej r-rem soli kuchennej i płynu do mycia naczyń.
5. Pojemnik z "zupą cebulową" inkubuj w temperaturze około 60 stopni (np. w garnku z gorącą wodą) przez 10-15 min (nie dłużej!).
6. Następnie musisz oziębić "zupę cebulową"- np. włożyć na chwilę do pojemnika z zimną wodą lub lodem.
7. Całą mieszaninę zmiksuj przez maksymalnie 3 sekundy
8. Przefiltruj mieszaninę przez filtr do kawy do niedużego naczynia (np. plastikowego kubka). Uważaj, żeby piana z detergentu w mieszaninie nie dostała się do przesączu.
9. Do przesączu w kubku dodaj szczyptę soli do zmiękczania mięsa. Pozostaw na 5 minut.
10. Przelej przesącz z kubka do kilku probówek. Zwykle z 1 cebuli powinno się otrzymać min. 50 ml przesączu.
11. Bardzo ostrożnie i powoli (najlepiej po ściance) nalej do probówki z przesączem taką samą objętość zimnego etanolu, ile jest przesączu, tak aby alkohol utworzył nad nim warstwę.
12. Po chwili DNA będzie wytrącać się do warstwy alkoholowej w postaci cienkich, długich, galaretowatych nitek z przyczepionymi bąbelkami powietrza. Można je spokojnie nawijać na patyczek i wyjmować z alkoholu.
UWAGA!! - w razie braku czasu punkt 6 i 9 można pominąć.
Uwagi:
Roztwór soli kuchennej i płynu do zmywania naczyń powoduje rozpad błon komórkowych, otoczki jądrowej, błon organelli i innych błon wewnątrzkomórkowych.

Inkubacja w temperaturze 60 stopni przyspiesza proces rozpadu błon oraz denaturuje DNAzy, które mogłyby szybko strawić DNA. Czas inkubacji jest bardzo istotny - za długa inkubacja doprowadzi do denaruracji DNA.

Miksowanie prowadzi do mechanicznego zniszczenia ścian komórkowych i wylania się zawartości komórek do mieszaniny. Czas miksowania również ma znaczenie, gdyż za długie miksowanie zniszczy DNA (a także spieni mieszaninę).
Sól do zmiękkczania mięsa zawiera proteazy, które trawią białka znajdujące się w przefiltrowanej mieszaninie. Stężony etanol powoduje wytrącenie DNA z r-ru wodnego


                                

Od września 2011 roku w szkole funkcjonuje koło zainteresowań dla biologów, mocno zaangażowanych w odkrywanie tajemnic życia.
Na zajęciach koła młodzież ma możliwość przeprowadzać eksperymenty naukowe pod opieką nauczyciela.
We wrześniu i październiku 2011 uczniowie utrwalali techniki mikroskopowania czyli:

-przygotowywali preparaty świeże i oglądali je pod mikroskopem,
-oglądali preparaty trwałe i rozpoznawali oglądane obiekty,
-zakładali hodowlę pantofelków i ogladali je pod mikroskopem oraz opisywali wybrane czynności życiowe,
-przeprowadzali proces plazmolizy i deplazmolizy w komórkach liści cebuli.


           


We wrześniu 2011 grupa odbyła wycieczkę na UMCS w ramach Lubelskiego Festiwalu Nauki.
W Instytucie Biologii młodzież dowiedziała się jak działa laserowy mikroskop konfokalny oraz mikroskop elektronowy.